5 Pasi ca sa devii o alergatoare

 
Credits: Vlad Petrut 

Credits: Vlad Petrut 

 

 

  I will be a runner.

Nu-mi spune că și tu ți-ai dori să fii o alergătoare!

Eh, dacă da, cred că ai ajuns unde trebuie. Asta pentru că ai în fața ta un articol gândit în așa fel, încăt să te motiveze să te ții de treabă. Ba, mai mult decât atât, îți va spune și cum să o faci, ca să-ți fie mai ușor.

Dar înainte de toate, vei afla de ce să o faci și de ce vreau eu să o fac. Până la urmă, tu ai intrat în jurnalul meu, nu eu în al tău (deși recunosc că mi-ar plăcea).

Oricum, ca să lămurim lucrurile de la bun început, nici eu nu am prea mare experiență, dar am o motivație de fier și convingerea că, o dată ce am hotărât că asta e ceea ce-mi doresc, o voi obține.

Spune-ți și tu asta în gând, da, chiar acum. Dacă ești în bancă sau la birou, noteaz-o pe un sticky note alături de data de astăzi și ține-te bine de el. Mai târziu vei înrăma bucata de hârtie devenită profeția care ți-a schimbat viața. Știi că mie-mi plac lucrurile astea.

Dar hai acum să vedem ce-mi veni cu titlul acesta de runner și cum am ajuns să-ți scriu aceste rânduri.

Am participat la numeroase discuții despre alergat, ba chiar am încercat să văd cum e să alerg timp de o oră și am reușit, ( poate ai mai avut și tu astfel de momente de glorie ). Am citit articole și vizionat o mulțime de filme legate de oamenii care și-au găsit liniștea alergând.

Ideea mi-a plăcut întotdeauna, încă de mică, și mă proiectam adesea în viitor, în mișcare, alergând ușoară la marginea unei ape.

Am înțeles între timp că nu mă pot aștepta ca acest cândva să vină de la sine, așa că mi-am strâns toată voința într-un gând clar și răspicat: Sunt o alergătoare.

Sunt atât de hotărâtă, pentru că am trăit pe pielea mea sentimentul acela, când, dintr-o dată, chiar când nu mai puteam alerga și simțeam că respirația nu-mi ajunge, mă trecea un fior rece pe șira spinării și ca prin minune, mă simțeam mai puternică decât am fost vreodată.

E straniu cum se întâmplă și n-ași știi să-ți spun când vine acel moment de cumpănă, dar ori de câte ori mă pun în mișcare, aștept acea clipă de pasăre phoenix renăscută din praful proprilor griji și tulburări.

Sentimentul acela e la fel de real cum sunt și eu care-ți scriu cuvânt după cuvânt, chiar acum. Momentele acelea în care corpul nostru aceesează noi resurse și ne arată că propria noastră minte e singura care ne pune bariere, se reflectă apoi în TOT ceea ce facem.

În relația cu cei din jur, cu noi înșine, cu viața.

 

 

 
 

 

 

Sunt anumite lucruri în viață care par să le rezolve pe toate. Unul dintre ele este alergatul.

Te ajută spiritual, mental, fizic și-ți mai dă și ocazii să ieși din casă și din rutină. Alergând poți să trăiești lucruri noi. Să nu mai spun că sună destul de bine că ai ieșit la un jogging, la apus, în timp ce restul lumii își confundă fundul cu canapeaua.

Andrei, spre exemplu, a descoperit Roma în pas de alergare, într-o dimineață de vacanță vara trecută, chiar înainte să-și bea italienii espresso-ul de la prima oră. Eu dormeam. Mi-a lăsat un bilețel în care-mi spunea ce face și abia când s-a întors, cu pielea fierbinte și mușchii pulsând, strălucindu-i de transpirație, m-am trezit și m-a cuprins o invidie de nedescris.

Bineinteles, m-am bucurat că logodnicul meu e atletic și plin de zel și m-am asigurat că știe cât de mult îi apreciez aceste obiceiuri, dar îl uram în secret pentru comparația pe care o făceam în gând.

Ne-am sărutat vreo jumătate de oră înainte să intre la dus, dar sufeream că nu avusem aceeași motivație să mă duc și eu alături de el, părăsindu-mi patul. Ce experiență am ratat! Încă mi-e ciudă. Dar gândindu-mă în perspectiva asta, am ratat mult mai mult decât atât pentru faptul că nu am început mai devreme.

Pe lângă faptu că-ți poate oferi experiențe, cum ar fi descoperirea orașului sau a împrejurărilor, poate chiar a colegilor de la gym, te ajută să-ți pui și celălalte priorități în balanță. Aici mă refer la alimentație, somn sau la nivelul tău de hidratare. Dacă te ții de treabă, nu vei mai fi atât de tentată să mănânci un tort de înghețată Sneakers înainte de culcare, nu crezi? Eu așa cred, cel puțin la mine, așa merge.

Uite, ca să trec mai repede la subiect, am făcut o listă care să ilustreze un top 10 a beneficilor alergatului. Ia-le în serios pe fiecare în timp ce le citești și spune-mi mai jos, la comentarii, dacă ai vrea să vin cu o variantă printabilă a listei pentru biroul tău. ( Eu cred că-mi fac una imediat ce termin de scris.)

10 reasons to be a runner

1. Happiness & self esteem Power bomb!

Îți îmbunătățește starea de spirit și îți dă încredere.

E un proces foarte simplu, biologic, dat de eliberarea unor hormoni în timpul alergatului.

Gândindu-ne la strămoșii noștrii primitivi, nu e nimic mai omenesc decăt să alergi, la propriu, după nevoile tale. Undeva, cândva, prin modernizarea noastră, acest element cheie în supraviețuirea noastră s-a pierdut. Iar atunci când o facem, ne simțim de parcă am fi făcuți pentru asta. Și în mare parte, și suntem!

 

2. Fights Depression and Anxiety

Combate eficient depresia și anxietatea.

Înafara eliberării endorfinelor și a altor substanțe la nivel biologic, alergatul ne învață că nu suntem atât de vulnerabil cum ne simțim în anumite momente sensibile.

Mișcarea ne reamintește că nu suntem prinși în rădăcini și că avem încă controlul asupra propriei soarte. Astfel, ne putem orienta spre o viată, un gând sau o decizie mai bună. În special fiindcă alergatul e un timp petrecut tu cu tine, în liniște, unde vei putea reflecta asupra propriei persoane, văzându-te la o distanță mai sănătoasă față de propria lume și implicit, propiile decizii.

 

3. IT helps you live a lot longer

Trăiești mai mult și mai multe!

Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, ci apucăte de citit statistici și cercetări. Uite, în medie, alergatul combate 30% din toate cauzele naturale de deces si reduce 45% riscul problemelor cardiovasculare. Știu că sunt doar vorbe în vânt dacă nu ai probleme, dar imaginează-ți cum ar fi să ai. Așa e întotdeauna cu sănătatea, abia când îți lipsește înveți să o prețuiești.

 

4. It is overall Incredibly healthy

E sănătos de numa, numa.

Sporirea circulatiei sângelui, oxigenarea fiecărei celulă din corp, antrenarea fiecărui mușchi și multe alte lucrușoare care se întâmplă în timp ce alergăm nu numai că ne lungesc durata vieții, per total, dar ne și ajută să avem un ten mai bun, o postură mai bună sau o imunitate mai puternică.

Inima, oasele, muschii, toate îți vor mulțumii pe termen lung.

 

5. It gives you plenty of energy

În ciuda efortului depus, alergatul îți dă energie!

Oh da, asta e printre cele mai mișto aspecte. Mie nu-mi plac oamenii leneși și mă enervează la culme când văd că cei din jurul meu parcă nici nu s-au trezit, atunci când mie nu-mi ajung orele din zi.

Când eu am atâtea de făcut și mă bucur atât de mult de fiecare activitatea venită în viața mea, am nevoie de multă energie care să mă țină în formă, cu zâmbetul pe buze și spatele drept, în fiecare situație, iar alergatul chiar ajută. 

 

6. One hell of a sexy body

Te slăbește și tonifiază frumos!

Poți să slăbești în multe feluri, dar puține dintre ele îți sporesc tonusul muscular fără să îți dea un aspect greoi al mușchilor.

Atunci când ții diete rapide, pierzi din tonus, din elasticitatea pielii, din aspectul per total sănătos al coprului tău. În schimb, când faci sală cu greutăți, îți schimbi proporțile ( ceea ce nu e neapărat rău ), dar alergând, pur și simplu devi o variantă mai suplă, mai ușoară și mai fibrată a ta.

Dacă nu vrei să slăbești, ci chiar din contră, vrei să pui niște mușchi pe tine, poți să stai liniștită că musculatura ți se va dezvolta minunat, dacă alergatul îți va deveni un obicei.

 

7. Lose weight even when not running

Slăbești chiar și atunci când nu ești în alergare.

Sunt două aspecte importante de știut aici. Primul e faptul că slăbești chiar și atunci când ești în repaus, fiindcă alergatul îți stmiulează în continuare tot corpul pe dinăuntru, aceesează resurse de zahăr și sporește metabolismul, iar al doilea este faptul că ajungi să slăbești de peste tot. Brațe, spate, fund, piept, gât sau față, de toate.

 

8. It's much like meditation

Timpul pe care îl petreci alergând, îl petreci tu cu tine însuți.

Dacă mindfulness e cuvântul anului, cred că unul dintre cele mai ușoare și mai benefice feluri în care putem practica acest stil de viață e alergând. Ne concentrăm pe ceea ce se întămplă în momentul prezent, pe respirație, pe mișcare, pe senzație și ne bucurăm de "quality time" alături de noi înșine, în intimitatea minții noastre.

 

9. It's practically free

Nu te costă nimic să ieși la alergat!

Marea majoritate a sporturilor din ziua de azi îți cer fie echipament scump, fie o taxă de intrare pe teren, fie un abonament la o sală de sport, fie toate trei. Ei bine, dacă ai voință și suficientă sănătate, poți alerga chiar și descultă pe iarbă, lăngă pădurea care-ți înconjoară orașul. Înafară de papuci, chiar nu ai nevoie, realmente vorbind, de nimic altceva.

 

10. It is never boring

Poți întotdeauna să schimbi câte ceva, ca să te menți stimulată.

În ceea ce privește sportul, cea mai mare problemă a mea e plictiseala. La un moment dat, trebuie să schimb ceva ca să îmi păstrez interesul în ceea ce fac. Partea bună la alergat este faptul că poți mereu să schimbi locația, playlistul, ritmul sau targetul, așa încât să rămâi mereu curioasă de ceea ce urmează.

 

Dar stai așa, că noi încă nu am ajuns chiar acolo.

Mai departe vreau să te ajut să te apuci de alergat. Sunt doar 5 puncte care vor schimba totul. Iar ele, îmi sună și mie.

 

 

 

1. ia o decizie

Totul începe cu o decizie și ține numai de tine să ai grijă de îndeplinirea ei. Hotărăște aici și acum că viitorul tău stă în mâinile tale și nu poți să ignori nici măcar pentru încă o zi, faptul că felul în care va arăta el, se conturează încă de astăzi.

Pentru ca tu să te convingi că această decizie trebuie luată, trebuie să te gândești bine ce ar însemna să obții ceea ce îți dorești. Imaginează-ți cum ar arăta viața ta într-un an, dacă de acum în colo ai alerga în fiecare zi câte jumătate de oră. Nu e mare lucru, jumătate de oră din 24 de ore, nu crezi? Dar schimbarea din viața ta ar fi radicală. Ai arăta diferit, te-ai simți diferit, ba chiar te-ai purta diferit!

Fă-ți o listă cu toate lucrurile care se vor schimba în bine, dacă te vei ține de alegerea luată și fii foarte atentă ce te entuziasmează cel mai tare din lista alcătuită de tine. Numai tu știi ce e suficient de relevant și iminent pentru TINE ca să te motiveze definitiv. 

find your Why.

În cazul meu, cel mai înspăimântător gând, chiar dacă e îndepărtat, este să devin neputincioasă când voi înainta în vârstă. Mă folosesc de această teamă ca să mă motivez să fiu mai atletică la 40 de ani, decât sunt acum, la 20. Îmi pot imagina asta cu atât de multă claritat, încăt pur și simplu îmi doresc să ies din casă, să mă pun pe treabă, încă de acum.

Pe lângă asta, folosesc alergatul ca un mijloc de inspirație artistică. Gândesc altfel în timp ce alerg. Sunt mai creativă, mai focusată. Iar multe dintre ideile mele de shootinguri sau de articole mi-au venit pe banda de alergare. Dacă stau bine să mă gândesc, cred că și faptul că am hotărât că-mi voi face un blog tot alergând s-a petrecut. Obișnuindu-mă să fac brainstorming pe banda de alergare, oricând trebuie să iau o decizie, îmi vine să ma pun în mișcare. Am atașat un nou obicei, pe unul deja existent, asta e cheia.

Consideră ce ar însemna un succes pentru tine. Cum ai defini faptul că ți-ai atins țelul? E să alergi în fiecare zi, oricât, sau să atingi 500 de km într-un an sau 10 km într-o săptămână?

Stabilește acum exact ce ar însemna o victorie pentru tine și străduiește-te să fii cât de realistă se poate.

Începe cu puțin și mărește miza pe parcurs. Uite, eu mi-am impus doar 1 km pe zi, în fiecare zi, ca să mă asigur că voi fi perseverentă. Dacă e doar un kilometru, până și în cele mai leneșe zile voi putea să-l bifez de pe listă, iar atunci când voi atinge distanța și voi fi deja în mișcare, sunt mari șanse să mai alerg încă o bucată bună de drum. Perseverența e miza mea, nici distanța, nici viteza.

 


 

 

2. fă-ți poftă de mișcare

Nu te gândi prea mult la ce ai de făcut, ci la elementele care te stimulează.

Asta ar putea fi piesa care-ți place și pe care știi că ai chef de orice, un loc nou în care să mergi în care te simți bine sau aerul proaspăt pe care ai să-l respiri.

Dacă ajută, îmbracă-te cât mai atletic. Fake it till you make it e valabil chiar și când e vorba doar de tine. 

TIP: Puneți niște muzică energică și îmbracă-te în hainele de alergare, apoi fă niște power posing, adică puneți corpul în poziții de putere. Întinde-ți bratele căt mai sus, deschide-ți pieptul, ridică capul și privirea. Bea multă apă și respiră adânc. Dacă dupa toate astea n-o să-ți schimbi starea de spirit, promiteți doar atât: să faci 10 minute de încălzire ușoară. Acestea îți vor pregăti atât corpul și respriația, cât și mintea pentru ce va urma. Vei vedea că pofta de mișcare va veni pe parcurs. 

 

 


 

 

3. echipamentul

 

Asigură-te că ai tot ce-ți trebuie pregătit pentru momentul în care trebuie să ieși din casă. Nu lăsa asta să-ți devină o scuze. 

Alege haine potrivite alergatului. Asta ar însemna fie echipament dedicat, fie colanti si bluze care-ți permit mișcare liberă fără să te inconfortează. Un hoodie vechi e la fel de bun cum e și ultima colecție de la Nike, dar în ceea ce privește adidașii, asigură-te că porți ceva cu o talpă flexibilă, care să absoarbă din șocul creat de pașii de alergare. În mod normal, un papuc de alergat expiră după un an doi, în funcție de cât de des îl vei purta. Investește într-o pereche bună, care să nu-ți dea bătături și să îți susțină glezna. Dacă te dor vârful degetelor de la picioare, înseamnă că adidașii sunt prea mici.

Încercă să găndești preventiv, așa încăt să nu apară nimic deranjant chiar în timpul alergatului. Prinde-ți părut, dă jos din accesorii, șamd.

TIP: Dacă poți, recompensează-te dupa primul target atins, cu o pereche nouă de adidași de alergare. Nu numai că te vor stimula, dar te vor ajuta să-ți atingi următorul target mai ușor și mai cu spor.

TIP: Fii ingenioasă și leagă-ți cheia de care ai nevoie să intri în casă sau în mașină la șiretul adidasului, dacă echipamentul tău nu are buzunare. Caută soluții creative și pentru celălalte lucruri de care ai nevoie sau investește într-un echipament profilat pe asta.

 


 

 

4. Creaza-ți un soundtrack

Cu toți oamenii cu care am vorbit despre alergat, mi-au spus că muzica e unul dintre factorii care îi țin în mișcare. Deși ascultându-ți respirația te poate ajuta să ți-o reglezi, mie, una, mi se pare mult mai ușor să mă țin focusată dacă nu-mi aud sunetele pașilor sau aerul pe care-l trag în plămâni cu putere.

TIP: Testează diferite tipuri de căști până găsești o pereche care să-ți stea în urechi chiar și când începi să transpiri. Pentru mine cele din imagine au fost o soluție bună. Sunt ușoare, îmi stau pe cap și fiind mai stylish, îmi fac poftă de alergat când le văd pe noptieră, abia așteptând să le port din nou.

TIP: Folosește-te de aplicații ca Songza, Shazam, Soundcloud sau radio-uri online pentru muzică, sauuu podcast-uri, TED talk-uri si audiobook-uri ca să înveți ceva nou și să-ți ți mintea ocupată. Ai putea să îți instalezi Duolingo și să-ți exersezi și franceza în același timp, spre exemplu. Mie îmi place și muzica de meditație tailandeză sau pianul, dar căteodată pur simt că mă ajută mai tare o piesă pop-rock super-super comercială, pe care în rest probabil că n-aș asculta-o niciodată. 

 

 


 

 

5. Monitorizeaza-ti progresul

Nimic nu te motivează mai tare decat propriul succes, iar dacă ai definit noțiunea succesului mai devreme, așa cum te-am rugat, atunci vei avea nevoie de dovezi tangibile că ești pe drumul cel bun, așa că monitorizează-ți activitatea și trage concluziile după o perioadă prestabilită.

Nu te aștepta să devii maratonistă peste noapte, dar într-o lună, poate chiar o săptămână, se va vedea o diferență!

TIP: Dacă alergi afară și ai un smart phone, folosește aplicația Run Keeper ca să îți monitorizezi progresul. Te va ajuta să crești pe parcursul timpului, în timp ce vei putea să-ți împărtășești experiența și micile victorii cu prietenii tăi. 

TIP: Cu cât mai des vei vorbi despre activitatea ta cu cei din jur, cu atât mai tare te vei identifica cu noul titlu de alergătoare și implicit, nu vei vrea să-i dezamagăești pe ceilalți sau pe tine însuți, renunțând pe parcurs. ( Ghici de ce m-am pus eu să scriu acest articol? Fiindcă știam că, o dată ce am promis lumii întregi că sunt o alergătoare, nu voi mai avea încotro, haha. )

TIP: Eu mă folosesc de life planner-ul făcut la începutul anului să-mi creez un nou obicei. Poți folosi și tu fișa de habit maker din el. Îl poți descărca gratuit și printa în câte exemplare dorești.

TIP: Dacă o siluetă mai suplă e motivația din spatele acestui nou obicei, fă-ți poze before și realizează săptămânal o nouă imagine pentru comparație. 

 


 

 

Un gând înainte de final ar fi faptul că nimic nu e prea puțin, înafară de nimic.

Chiar dacă alergi doar 5 minute cu două pauze, tot e mai bine decât nimic. Perseverența e cea care te va ajuta cel mai mult în crearea unor noi obiceiuri, iar alergatul, așa cum îl văd eu, este un obicei care merită integrat în viețile noastre.

Majoritatea planurilor de alergare pentru începători combină alergatul ușor cu mersul. Fă-ți un plan care funcționează pentru tine și nu te lăsa până nu atingi o zonă de confort. În mod normal, dupa vreo 8-9 zile de alergat cu pauze de mers, ar trebui să îți găsești un nou echilibru. Poți crește apoi treptat. Uite un exemplu:

 

Pe parcurs, devino curioasă și încearcă să înveți cât mai multe despre acest sport. Cu cât știi mai multe, cu atât mai ușor îți va fi să-l practici corect. Și știi și tu că nouă ne plac lucrurile pe care le înțelegem, iar o dată ce le înțelegem, începem să le stăpânim.

 

Buuuun. Pe mine m-a ajutat mult să-ți scriu toate astea și mă simt din ce în ce mai sigură pe ceea ce am de făcut. Tu cum te simți? Vrei să începi această provocare alături de mine?

Hai să povestim despre asta! Dacă ai o piesă care te pornește de pe loc, m-aș bucura să știu care este. Dacă ai vreun secret numai al tău pentru a te motiva sau a alerga mai mult, cred că ne-ar ajuta pe toate să ne spui care este. Orice altceva îți trece prin gând, e bine venit mai jos, la secțiunea de comentarii. 

Te pup!

Outfit

Sneakers: Adidas Zu Flux

Sweat pants: H&M

Body: Outwear

Headphones: Skinny Dip London

Running Outerwear: Adidas by Stella McCartney

Watch: Apple iWatch