Malta - Miere si Rabdare

Diana Rogo Malta

 

Malta in may.

Tocmai m-am întors dintr-o vacanță scurtă. Am zburat până în sudul Italiei, pe insula Malta, alături de prietena mea, care și-a câștigat titlul de Best Friend Forever încă de vreo 8 ani, pe când povesteam despre muzică și băieți în curtea școlii.

Eram fetițe încă, dar chiar și atunci eram poluri opuse. Pe atunci conta că ea era bună la mate, iar eu la engleză sau germană, dar azi direcția în care am luat-o fiecare ne-a format în personalități foarte bine conturate. E interesant însă, cum conturul trasat e în culori atât de diferite, chiar dacă am împărtășit copilării asemănătoare.

Trăim în universuri diferite și o știm amândouă. Dar știi ceva? Asta ne-a întărit prietenia, pentru că ne oferim întotdeuna o nouă perspectivă. Ne completăm paharele atunci când par să se golească ( și la propriu, și la figurat ), ne oferim sfaturi din propria experiență și știm că la bine și la rău, la bătrânețe, ne vom petrece zilele stând la povești interminabile despre toate aventurile prin care am trecut, împreună și pe cont propriu. Ceva avem în comun și anume faptul că iubim să despicăm firul în patru. 

Nu cu mult timp în urmă am sesizat, aproape fără să ne vină să credem, că în atâta timp, nu am fost niciodată undeva doar noi două. Așa că excursia noastră a fost bine meritată și necesară, zic eu, ca să ne sărbătorim relația și să ne facem în sfârșit mai mult timp una pentru cealaltă. 

 

Screen Shot 2017-05-16 at 09.35.36.png
 

 

my bestie for life

 

E altfel când ești non stop cu cineva, de la cafeaua de dimineață până la paharul de vin înainte de culcare. Afli toate lucrurile mărunte care îi compun ziua omului de lângă tine și e atât de interesant să poți doar să fii acolo, să le privești. În altă ordine de idei, eram convinsă că explorând cu Diana, așa o cheamă și pe ea, îmi voi dedica mai mult timp pentru poze.

Cu Andrei nu reușesc niciodată, oricât de mult mi-aș promite înainte de plecare că de data aceasta, va fi altfel. Mă face să uit de poze, de blog, de mine și de tot ce mă înconjoară.. și asta, deja de multă vreme. 

Dar n-a fost mult diferit nici de data aceasta. O singură zi am luat aparatul cu noi, dar și atunci numai fiindcă voiam să surprind rochița pe care o primisem de la Elen's.

Am luat-o cu mine, fiindcă o vedeam încadrată perfect în peisajul pastelat al insulei.. și așa a și fost.

 

 

Diana Rogo Malt 2.jpg

 

 

 Μελίτη (Melitē)  

"honey-sweet"

 

Numele Malta se crede a fi o derivare a cuvântului miere. Grecii din anticitate numeau insula dulce ca mierea și mi se pare că se potrivește de minune. Nu neapărat că ar fi un paradis din Mediterană, deși din punct de vedere calitate - pret, e o locație chiar specială, ci mai mult pentru tonurile de galben, de bejuri calde si rozuri pudrate pe care insula le oferă. 

 

 
Screen Shot 2017-05-16 at 09.35.26.png
 

 

Asta pot să spun că mi-a plăcut cel mai mult. Spațiul urban părea încărcat de poveste și a fost bine conservat de-a lungul timpului. Poate nu a rămas aceeași tencuială, dar cu siguranță a rămas același stil. 

Am savurat Malta cu răbdare. Asta e bine, pe de o parte, pentru că mi-am alocat timp să mă duc la un jog la ora 7, să fac câteva poze cu casele care mă cucereau cu personalitatea fațadei sau să mă minunez de felul în care se cristaliza sarea în mandale pe stânci. 

Pe de altă parte, dacă nu ești înzestrat cu răbdare, poți să renunți la această destinație de vacanță. Infrastructura insulei nu a fost pregătită pentru BOOM-ul economic și turistic de care a avut Malta parte în ultimii ani. Asta înseamnă ambuteiaje dureroase, gaze de eșapament și poloare fonică. 

Deși e cosmopolită și plină de tineri, veniți fie să lucreze ca freelanceri într-un paradis fiscal ( taxele lor sunt doar 5% din venit ), fie să se distreze fără prea mari cheltuieli. Ne-am făcut o mulțime de prieteni, veniți de peste tot din lume, iar pentru asta chiar merită să iei un Air BnB în locul unei banale camere de hotel. Experiența e compusă și de oameni, nu doar de atracții!

Partea bună e că centrul Valettei, capitala cochetă a insulei și cea mai mică capitală din U.E., e pietonală și foarte primitoare. Partea proastă este că e teribil de trustică și populată.

În schimb, înafară de centrele orașelor sau a stațiunilor, vei putea găsi o grămadă de locații rupte din povești, pe care să le poți admira. Nu e de mirare că Malta e o locație iubită de producătorii de filme sau seriale. Scene din The Gladiator sau din The Game of Thrones au fost filmate pe Insulă, pentru că așa și par, rupte din altă lume, de altă dată.

Dacă vrei să mergi în Malta, îți recomand Mdina. E un orășel într-o cetate, care a fost capitala insulei în anticitate. Acum e cunoscută ca the Silent City, iar locuitorii, sub 300, încă trâiesc între zidurile aurii ca mierea ale cetății. 

De pe una dintre marginile ei, vei putea vedea conturul insulei și orizontul scufundat în mare. Este o gelaterie artizanală pe colț, una singură, unde trebuie să ajungi, dacă mergi vreodată în vizită. Nu ai cum să o ratezi, vei știi cu siguranță care este. Comandă aromele Bacio și Cocos, așeazăte pe una dintre scările masive și nisipii ale cetății și savureaz-o în tăcere. 

Ce mi-a mai plăcut a fost insula Gozo. Dacă mergi să o vizitezi, vei avea în continuu curiozitatea stârnită, întrebându-te, oare ce fel de viată duc oamenii care locuiesc acolo. Oare cât de simplă, dar cât de dulce poate să fie?

Și ca să închei cu mi-a rămas cel mai bine întipărit în amintiri, țin să-ți spun că am o nouă pasiune pentru uși colorate și mânere artizanale, iar Malta pare un rai al detailiilor din acest punct de vedere. 

De la sirene sculptate în aur bătut de vânt și de nisip, atinse de sute de ori, de sute de mâini.. la căluți de mare, porumbei, delifini și clasicele capete de leu, trainice și impunătoare. Mă impresionează de fiecare dată, în special în lumea noastră modernă, plină de sticlă și lipsită de forme, iar uneori, lipsită de fond.

 

 

 

Tu ai fost în Malta? Ce ai vizitat? Ce ți-a plăcut? 

Aștept păreri și gânduri în comentarii. Te pup!