Brunch at Ladurée, Paris

.. o pofta de paris

La începutul anului am lansat o colecție de paltoane realizate manual, inspirate din moda străzilor pariziene de altă dată. Toute Blanche a presupus, înainte de toate, ore îndelungate de studiu a culturii franceze. Ore în care m-am pierdut, ca Alice în Țara minunilor, adâncindu-mă din ce în ce mai tare în povestea înaltei societăți ale orașului iubirii.

Mușcându-mi buza, întinsă pe vârful patului cu lectura în brațe, cu imagini lipsite de culori, dar pline de atmosferă, înșiruite în juru meu, mă întrebam cum am ajuns vreodată să aleg politica în defavoarea artelor și cum de nu descoperisem asta cu ani de zile înainte. Ce făcusem până atunci?

Din acele momente prelinse ca un balsam parfumat peste zilele zvăpăiate și aglomerate din viața de acasa, s-a născut ceva. O poftă. O poftă de Paris.

Eram convinsă că acum voi vedea Parisul cu alți ochi. Iar de la gândul arzător că vreau să lansez o nouă linie de haine, fie ea cât de mică, în care să pot țese aceste valori, această eleganță atemporală, la faptul că mă urcasem în avion, ca să redescopăr gustul Parisului, nu a fost un drum lung.

De fapt, mai surprinzător este faptul, că a durat atât de mult până să o fac.

 

 

 

 

Lăsând însă moda la o parte pentru acum, vreau să te duc cu mine la Ladurée, patiseria și cofetăria, probabil cea mai emblematică, a Parisului, care a ajuns în ultimii ani să își prepare dulciurile pentru mai multe tări ale lumii.

Indiferent dacă le-ai văzut doar cutiile pastelate pe Instagram, dacă îți aminești că macarons-ii de la ei sunt desertul preferat a lui Blair Waldorf sau dacă ți se pare oarecum cunoscut, văzându-le stilul în alte cofetării care îi imită, vei descoperi astăzi, care e povestea lor și de ce am ținut neapărat să ma opresc la un brunch la Ladurée.

Eh. Trebuie să fie petit dejuner, dar Parisul are multe capcane pentru o tipă ca mine, pe străziile micuțe, ascunse, alăturate marilor bulevarde. Așa că dimineața se făcu amiază pe când am ajuns în sfârșit prin preajmă.

Însă, o dată ajunsă pe Champs-Élysées, n-a luat mult până să-mi fixez privirea pe vitrina plină de cutii cu motive baroc, picomigdale proaspete și lustrele grele, care luminau dulciurile într-un auriu virbant, aproape aristocratic.

 

 

 

 

o scurta istorie Ladurée

 

Povestea lor începe de mai bine de 150 de ani și mi-a plăcut la nebunie să o aflu.

Vrei să știi și tu de unde e atâta vâlvă legată de Ladurée?

 

Uite ce vei afla dacă vei citi mai departe:

  • Cine a inventat macaronul
  • Ce a făcut această cofetărie să fie una dintre cele mai faimoase din lume
  • De ce era un loc cheie pentru femeile înaltei clase a Parisului
  • Ce altă cofetărie și patiserie e înrudită cu Ladurée
  • Ce este, de fapt, un macaron

 

În 1862, un morar pe nume Louis-Ernest Ladurée, a înfințat o brutărie pe Rue Royale. În 1871 din cauza revoltei din Paris, brutăria a ars în totalitate, dar în același loc s-a reconstruit o patiserie. Louis l-a invitat pe Jules Chéret, un pictor parizian, care e recunoscut astăzi ca tatăl ilustraților moderne și un mare reprezentant a perioadei Belle Epoque, să se ocupe de decorațiunile interioare.

Chéret a pictat îngeri îmbrăcați în patiseri pe tavanul localului, vorbind despre gustul ceresc al bucatelor din primul Ladurée. Aceleași imagini le putem găsi și astăzi în colțul de rai a primei cofetării și în sigla brandului. Dacă te uiți cu atenție, chiar jos de tot, în centrul ovalului baroc, vei vedea un heruvium grăsut, schițat chiar de Chéret.

Abia în 1930, când nepotul lui Ladurée, Pierre Desfontaines, a preluat afacerea, a început să fie faimoasă. Deși majoritatea oamenilor cred că Ladurée a fost inventatorul macaronului, adevărul este că rețeta provine din bucătăria reginei Catherine de Medici, din Italia, care a adus desertul în Franța încă din secolul al 16lea. Rețeta a rămas aproape neschimbată până astăzi, doar prezentarea depinde de fiecare patiser în parte.

Pierre a venit în schimb cu idea orginală de a suprapune două picomigdale, unindu-le cu cremă în mijloc. El a dat naștere unui așa spus double-decker, care e forma unui macaron pe care o cunoaștem noi astăzi și care a devenit extrem de populară încă din anii '30.

Ladurée, a fost atat de iubit, în special pentru faptul că pe vremuri, femeile nu aveau voie în cafenele, așa că doamnele cochete se întâlneau după masa, la povești, în săli unde se servea ceai și gustări. Astfel, tot conceptul cofetăriei a devenit un reprezentant al feminității și găzduia întâlnirile unei pături sociale prospere, compusă cu precădere din femei.

Ce mi-ar plăcea să pot trage acum cu urechea într-un astfel de salon și să le văd pe gaura cheii, îmbrăcate în mătase și dantele franțuzești, croite de mână.

În anul în care m-am născut eu, în 1993, grupul Holder a preluat cofetăria și a transformat-o într-un lanț. Următoarea locație a fost cea de pe Champs-Élysées, unde am fost eu, și care este cea mai reprezentativă pentru imaginea brandului. A urmat o expansiune în Paris, apoi o serie de cofetării în alte țări și pe alte continente.

Acum, gustul Parisului a ajuns globalizat, dar din păcate, în Cluj încă nu avem o astfel de cofetărie.

Interesant este însă faptul că același grup deține și patiseriile PAUL, unde, de altfel, putem să ne bucurăm de dulcegării tipice franțuzești, de aceeasi calitate, chiar la noi în oraș.

 

 

 

Dacă ar fi să-mi imaginez micul dejun perfect, cu siguranță ar fi plin de dulciuri, dar lipsit de calorii, haha.

Dar să știi că remușcările m-au părăsit încă de la prima mușcătura, care pur și simplu mi-a generat o explozie de trandafiri în gură. Apoi am simțit cum fiecare perniță a zmeurei proaspete îmi flirtează cu papilele gustative, spărgându-se una căte una, eliberând cea mai intensă aromă.

Crema cu o textură untoasă, dar ușoară ca un fulg, unea macaronul de trandafir cu zmeura și purta acreala fructelor de licii. În ea, mai erau câteva particule de fructe sau confiture, care nici până în ziua de astăzi nu știu cu siguranță ce au fost, dar cu siguranță va trebui să aflu!

 

... a fost un ispahan

Tocmai ți-am descris un Ispahan. Este desertul roz, cu petala de trandafir ca decor. De altel, este probabil unul dintre produsele semnătură a localului și o imagine care practic mă forțează să o pinnuiesc ori de câte ori își face drum pe feed-ul meu, pe Pinterest.

 

 

 

 

Mestecând încet, spunându-mi în gând să apreciez momentul, am promis atunci că am să le dedic o postare pe blog. M-au cucerit și asta le-a rezervat un părticică din Dyrogue, fără dar și poate!

Deși mi-am luat o mulțime de dulcegării, am vrut neapărat să încerc și ciocolata caldă, dar să știi că, dacă servirea ar fi aceeași și acasă, rețeta mea pentru ciocolată caldă e aproape identică.

Dacă vrei să vezi cum a fost cea de la Ladurée, dute în primul super market și pune în coș cea mai calitativă ciocolată neagră pe care o găsești, ( dacă prinzi una belgiană, ai dat lovitura! ) apoi urmează rețeta și alege o căniță micuță în care să o servești fierbinte.

Închide apoi ochii și imaginează-ți adierea lină a vântului din Franța, în timp ce lași ciocolata să ți-se plimbe în gură.

Auzi, numai eu sunt cu gura apă acum? E mai greu de scris acest articol decât mă așteptam, pe cuvânt.

 

 

 

Ce e un macaron?

Cred că ar trebui să lămuresc și asta, nu crezi?

Apropo, am trecut pe Bucketlist că vreau să învăț să fac și eu așa ceva, iar dacă am să reușesc, poți să fii sigură că am să te ajut și pe tine.

Deeeci, ce conține drăgălășenia asta de desert, care a înnebunit o lume întreagă?

Este un mix de albus de om, ca o bezea, sau un meringue, cu pudră de migdale, de acolo numele românesc: picomigdale. În aluat se adaugă coloranți naturali și arome sau ingrediente adiționale, însă cu mare atenție, ca să nu îi schimbe textura.

Un macaron proaspăt e foarte ușor crocant în exterior, deosebit de pufos și ușor în interior. Dacă e tare ca un biscuite, poți să fii sigură că ori a stat trei, patru zile, ori n-a fost făcut de la bun început cum trebuie.

Cele două părți ale macaronului sunt realizate la fel ( deobicei ) și se unesc cu o cremă la mijloc. Aceasta poate fi orice, de la marmeladă, la ciocolată, la ceva ușor pe bază de frișcă sau mai greu pe bază de mascarpone sau unt.

Opțiunile sunt cu adevărat nelimitate. Dacă nu ma crezi, caută pe Pinterest cuvântul macaron și pregătește-te să-ți petreci o după masă întreagă dând scroll și mâncându-le din priviri!

Dintre cele încercate la Ladurée, țin să-ți spun că cea cu caramel sărat mi s-a părut cu totul diferită decât orice aș mai fi încercat acasă. Vestea bună este faptul că luasem un macaron din acela gigant cu această aromă!

La Ladurée sunt o serie de arome permanente, cum ar fi cafeaua, caramelul, ciocolata, fisticul, trandafirul, florile de portocală sau vanilia. Alături de ele, în fiecare sezon, în laboratoarele Ladurée, se nasc noi arome, cum ar fi o combinație cu piper sishuan, noisette, ghimbir, cirese sau coniac. Acestea au fost aromele propuse pentru luna martie.

 

 

 
 

 

 

Vrei sa aduci macarons acasa?

 

Dacă vrei să-ți aduci acasă un pachet pentru tine sau pentru altcineva data viitoare când mergi la Paris, să știi că ar trebui să le cumperi chiar în ultima zi. Ele se țin la rece și își vor păstra textura și savoarea doar trei zile, deci va trebui să te grăbești când ajungi acasă!

La mine nu a fost o problemă. Dacă e să fiu perfect sinceră cu tine, lucrurile s-au petrecut cam așa: La 00:14 am aterizat pe aeroportul din Cluj, iar la 00:45 eram în pat, peste pătură, împărțind o cutie întreagă și un pahar cu lapte rece, cu Andrei. Și când spun cutie întreagă, mă refer la cele mai mari, cât o palmă.

Singurul regret nu a fost dieta, ci faptul că nu adusesem mai multe.

Fiecare cu slabiciunile ei, hihi, doar că eu am cam multe.

 

 

Diana Rogo 13.jpg

 

 

Outfit

Dyrogue Shop - colectia Toute Blanche, capa Le Jour

Zara - High waist jeans

Steve Madden - Stilettos

Nail Art Professionals / Giulia - Manicure