5 Carti de citit in noul an - Guestpost

 

Unul dintre targeturile mele pentru noul an, este sa citesc 12 carti valoroase, care sa ma poarte prin noi meleaguri, sa-mi largeasca orizonturile, sa-mi antreneze mintea sau sa-mi dea o doza de motivatie, in luptele de zi cu zi, pe care le port cu mine insami. Dar care carti sa fie? Cum sa le gasesc?

Am inceput prin a-mi face o lista cu recomandarile celor din jurul meu. Tot acolo am adaugat si titlurile care mi-au furat ochii in timp ce cautam altceva prin librarii, dar pe care inca nu am reusit sa le rasfoiesc.

Pregatindu-mi frumos lista, mi-am amintit de una dintre cititoarele mele, care mi-a atras atentia nu cu mult timp in urma, prin commenturile istete pe care mi le lasa. Chiar daca uneori nu pare, sunt tare curioasa cine e pe cealalta partea a ecranului, asa ca am ajuns sa intru pe blogul fetei si astazi, sa o invit sa scrie primul Guest Post pe Dyrogue.

Despre Olga e vorba. Pagina ei are ca focus principal recenzii de film sau de carte, iar daca te vei mai afla in pana de idei, poti oricand sa te folosesti de site-ul ei pentru o doza de inspiratie bine argumentata.

Am intrebat-o ce imi recomanda, stiind ca e citita, ca-i place cafeaua si ca a crescut cu Harry Potter -  asa am conclus ca e de incredere, haha. Apoi, am invitat-o sa faca acest articol pentru tine.

Dar hai sa o lasam pe ea sa vorbeasca astazi, ce zici?

 

"Cred că mulți dintre noi considerăm luna ianuarie o oportunitate pentru un nou început. E momentul în care evaluăm ce anume am realizat în 2016 și ne facem planuri pentru 2017. Însă, pe măsură ce luna și anul avansează, constatăm că am pierdut din vedere scopurile inițiale și ne îndepărtăm de rezoluțiile stabilite. Recunosc, e greu să rămâi motivat constant pentru a duce la bun sfârșit rezoluții ambițioase. 

Există însă metode pentru a rămâne în grafic și a readuce motivația și puterea de muncă la nivele optime. Pentru mine una dintre aceste metode e cititul de povești. Și nu mă refer neapărat la basme, deși dacă încă te bucuri de ele e foarte bine să le citești și pe acelea. Mă refer mai degrabă, pe de o parte, la povești inspirate din realitate, ale unor oameni care poate duc lupte asemănătoare cu ale tale și reușesc cu succes să-și atingă scopurile. Iar pe de altă parte, mă refer povești imaginate, ficțiune, care pot avea un efect mai pronunțat decât o istorisire literală, pentru că putem noi acorda înțelesul care ni se potrivește și, astfel, aceeași poveste poate să aibă impact diferit în diferite momente ale vieții tale sau în funcție de persoana care o citește. 

Așadar, pentru acest început de an am întocmit o listă scurtă de cărți pentru tine. Ezit destul de mult să le spun inspiraționale pentru că mi se pare un cuvânt prea mare, prea pompos. Nu pretind că o să-ți schimbe viața pentru că nu suntem făcuți din același „material”, lista fiind subiectivă. Însă am făcut-o cu gândul la potențiale benefice pe care citirea acestor cărți le-ar putea avea. Din nou, probabil că nu o să-ți schimbe viața radical, însă cred că vor avea un impact pozitiv asupra ta și vor fi o experiență folositoare. "

1.

Big Magic - Elizabeth Gilbert

De Elizabeth Gilbert cel mai probabil ai auzit datorită succesului imens pe care l-a avut cartea ei „Eat pray love”, roman care a fost și ecranizat. Ei bine, anul trecut a apărut această carte de non-ficțiune în care scrie despre creativitate și importanța urmării curiozității în descoperirea pasiunilor. Deși vorbește din experiența ei ca scriitoare, sfaturile ei sunt aplicabile dincolo de această nișă, iar exemplele pe care le dă sunt grăitoare. 

 

2.

The Martian - Andy Weir

Cartea aceasta am citit-o pentru că urma să apară filmul în cinema și voiam să experimentez povestea fără modificările pe care urma să le aducă ecranizarea. Sincer îți spun, nu am crezut că o să-mi placă atât de mult. „The Martian” este o poveste despre supraviețuire și te aștepți la multă dramă, însă povestea are în aceeași măsură parte și de un umor surprinzător de bine plasat, fapt care dă un aer proaspăt genului acesta de povești. Bineînțeles, avem parte de detalii tehnice legate de cum anume reușește Mark Watney să supraviețuiască pe planeta Marte până va ajunge un echipaj să-l salveze și să-l readucă pe Pământ. Povestea e foarte catchy și reprezintă o lecție importantă de control, focusare și prioritizare a problemelor care urmează a fi înfruntate pentru că mediul de pe Marte nu e deloc prielnic vieții, iar Mark riscă și să rămână fără mâncare. Nu mai îmi aduc aminte dacă în carte a existat citatul acesta, dar mi-a plăcut tare mult cum și-a concluzionat Mark povestea: 

Mark Watney: At some point, everything's gonna go south on you. Everything's going to go south and you're going to say, this is it. This is how I end. Now you can either accept that, or you can get to work. That's all it is. You just begin. You do the math. You solve one problem. And you solve the next one. And then the next. And If you solve enough problems, you get to come home.”  

Așa-i că e un lucru tare bun de ținut minte? 

Review-ul complet, aici.

 

3.

Arta simplitATii - Dominique Loreau

În cazul acestei cărți titlul e destul de intuitiv. E o carte care îți povestește despre un stil de viață. Autoarea trăiește în Japonia, iar minimalismul asiatic își face clar simțită influența în acest ghid pentru a-ți rearanja viața astfel încât să devină mai simplă, să îți ofere mai mult spațiu de respiro atât la modul propriu cât și la figurat. În acest scop, autoarea oferă diferite soluții și cel mai probabil câteva dintre ele se vor strecura și în viața ta.  

 

 

4.

Life of Pi - Yann Martell

Dincolo de o bună lecție de storytelling, povestea aceasta e pe cât de dramatică pe atât de magică și de plină de speranță. Poate ai văzut deja filmul, care e și acesta minunat. E povestea adolescentului care în urma unui naufragiu tragic și-a pierdut familia, rămânând în largul oceanului într-o barcă de salvare împreună cu un tigru siberian pe nume Richard Parker. Cei doi trebuie să învețe să își ducă zilele împreună, menținându-și speranța că vor da de o bucată de pământ sau vor fi salvați în cele din urmă. O lecție minunată de speranță și credință indiferent de orientarea religioasă.

Review-ul complet, aici.

 

5.

Reasons to stay alive - Matt Haig  

O istorisire plină de speranță despre depresie și anxietate așa cum sunt ele trăite de autor. Sună cam contradictoriu, nu? Ei bine, aici stă valoarea confesiunilor lui Matt Haig. Auzi lucruri precum „de unde știi cum e sau cum va fi dacă nu ai trecut niciodată prin asta?”, fiind greu de combătut. Ei bine, Matt Haig a trecut prin dificultăți și încă trece prin ele pentru că nu e ca și cum iei o pastilă și trece tot, fiind mai degrabă cazul de o luptă constantă cu propriile gânduri și emoții și căutarea unui echilibru în acest demers. Așadar, tot discursul despre cum „time heals all” și „it gets better” devine cu atât mai credibil pentru că vine din partea unui om care chiar a experimentat ce înseamnă depresia și anxietatea. Dar dincolo de a fi un companion pentru persoanele care se confruntă cu astfel de probleme, e un companion și pentru cei care cunosc persoane precum cele menționate anterior și vor să le înțeleagă mai bine sau pur și simplu vor să insereze ceva mai multă stare de bine și speranță în propriile vieți.

Review-ul complet, aici.

by OLGA PETCU,

Blogger at CoffeeBreakInsights.com

 

Inafara ca m-a pus intr-o lumina proasta, fiindca ca eu nu scriu cu diacritice, haha, randurile ei chiar mi-au placut. Tu ce zici? Spune-mi cum ti s-a parut propunerea ei pentru noi?

Daca ar fi sa faci tu o astfel de lista, cum ar suna?

In agenda mea " de citit in 2017 " primele randuri sunt ocupate cu Fluturi a Irinei Binder si cu The Power of Now a lui Eckhart Tolle, care, de alfel, imi stau pe noptiera si asteapta o noapte intima in care sa le ofer toata atentia.

Pe noptiera ta ce sade?

Povestim in comentarii!

xx